ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΔΗΣ
ΤΘ 85
ΤΖΑΒΡΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑ 49083
ph: 6972267529
ioannisv
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΔΗΣ
Υπ. Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας
Το Όραμα και το Σχέδιο μας γιά την Επτάνησο
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΟ
“Με λογισμό και τ’όνειρο” Διονύσιος Σολωμός
Όραμα: “Ανάδειξη της Επτανήσου σε έναν τόπο άριστης διαβίωσης στα πλαίσια μίας καθαρά νησιωτικής, Ιόνιας, αυτοδιοικούμενης, συνεκτικής, ενισχυμένης πληθυσμιακά και συνολικά ισχυρής Περιφέρειας που θα χαρακτηρίζεται από αρμονική και ισόρροπη σχέση μεταξύ οικονομίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος.”
Πολιτικές: Οι κύριες πολιτικές που θα εφαρμοστούν γιά την υλοποίηση του οράματος είναι:
Διοίκηση - πόροι: Διοικητική ενίσχυση της Περιφέρειας και αύξηση των πόρων.
Διεκδίκηση γιά κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου και αποτίναξη όλων των σχέσεων εξάρτησης.
Δημιουργία νομικού τμήματος – παρατηρητή: Έλεγχος παραβατικότητας Ελληνικού κράτους σε σχέση με τα Επτάνησα, παραπομπή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Μετονομασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε Επτάνησο Πολιτεία (ΕΠ) προς τιμή του ομώνυμου πρώτου νεο-Ελληνικού κράτους που ιδρύθηκε στις 21 Μαρτίου του 1800, καθιέρωση εορτής.
Διεκδίκηση αποζημιώσεων γιά τις Γερμανικές καταστροφές στα νησιά.
Διεκδίκηση του 75% των δικαιωμάτων του Δημοσίου στους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ της ΕΠ και αυστηρών ελέγχων τήρησης των περιβαλλοντικών προδιαγραφών.
Διεκδίκηση γιά να παραμένουν στους Δήμους και στην Περιφέρεια: Το 70% των φόρων φυσικών και νομικών προσώπων, το 80% των εσόδων από λιμάνια και αεροδρόμια, το 80% του ανταποδοτικού τέλους κυκλοφορίας για άμεση συντήρηση, βελτίωση, κατασκευή οδικού δικτύου, το 40% από τον φόρο στα καύσιμα και στα προϊόντα καπνού, το 90% των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης.
Διεκδίκηση γιά μείωση του ΦΠΑ στο επίπεδο των νησιών του Αιγαίου.
Διεκδίκηση γιά επιδότηση των ενδοπεριφερειακών μεταφορών προϊόντων στο 100%, όπως γίνεται και στο Αιγαίο.
Ενεργοποίηση του μεταφορικού ισοδυνάμου (Ευρωπαϊκή επιδότηση θαλάσσιων μεταφορών ώστε η μεταφορά διά θαλάσσης να στοιχίζει στον πολίτη όσο διά ξηράς).
Πραγματοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναλλαγών με το δημόσιο διαδικτυακά ή σε τοπικά ΚΕΠ.
Παιδεία: Αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενίσχυση των δομών παιδείας της ΕΠ.
Δημιουργία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο βασικών τμημάτων που υπήρχαν στην Ιόνιο Ακαδημία πριν το κλείσιμο της το 1865, όπως Φυσικής και Ιατρικής, αλλά και Αρχιτεκτονικής, Σχολής Καλών Τεχνών και σχολών με πρωτότυπων αντικειμένων.
Αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ένταξη του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Λειτουργία ανώτατης σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Δημιουργία Τεχνολογικού Ινστιτούτου με έμφαση στην καινοτομία.
Βελτίωση διδακτέας ύλης των σχολείων με έμφαση στα αντικείμενα πολιτισμού, όπως μουσικής και καλών τεχνών, Επτανησιακής ιστορίας, κλπ.
Πολιτισμός: Ανάδειξη των Επτανήσων σε κέντρο πολιτισμού - σύνδεση με τουρισμό.
Ίδρυση «Συμβουλίου Τεχνών» το οποίο θα επιχορηγεί τα γράμματα και τις τέχνες και θα διοργανώνει υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.
Διασύνδεση όλων των πολιτιστικών σωματείων των Επτανήσων ώστε να μπορεί να υπάρχει συνέργεια.
Αναβάθμιση της λειτουργίας και μετεξέλιξη του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε Περιφερειακό Θέατρο Ιονίου.
Ίδρυση και λειτουργία Οργανισμού Λυρικής Σκηνής στην Κέρκυρα με την επωνυμία Κρατική Όπερα Επτανήσου (όπερα, κλασσικό και σύγχρονο μπαλέτο και μουσική).
Δημιουργία συμφωνικής ορχήστρας με την σύμπραξη αρχικά Ιονίου Πανεπιστημίου, φιλαρμονικών και ωδείων από όλα τα νησιά, μετεξέλιξη της σε επαγγελματική.
Αναβάθμιση μουσείων, δημιουργία Παγκόσμιου Ναυτικού Μουσείου, στην Κεφαλονιά, καθώς και Επτανησιακής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα.
Ενεργοποίηση και ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης «Παλαιά Πόλη Κέρκυρας – μνημείο Ουνέσκο». Ανάδειξη των Μνημείων και των Μουσείων.
Ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας, αποπεράτωση και λειτουργία του νέου Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας και του θεάτρου Φοίνικας της Κέρκυρας.
Οργάνωση διάφορων φεστιβάλ κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους.
Επαναλειτουργία ΡΣ Κέρκυρας και Ζακύνθου έστω και με ευθύνη της Περιφέρειας.
Διοργάνωση Παν-Επτανησιακού ραδιοφωνικού φεστιβάλ .
Αθλητισμός: Ανάδειξη των Επτανήσων σε κέντρο αθλητισμού - σύνδεση με τουρισμό.
Βελτίωση υποδομών, απαίτηση της αποκατάστασης των αδικιών εις βάρος της ΕΠ.
Στήριξη ερασιτεχνικών ομάδων και ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού και των αθλητικών ανταλλαγών μεταξύ των νησιών.
Οργάνωση περιφερειακών δια-σχολικών πρωταθλημάτων.
Ενίσχυση της κολύμβησης, των θαλασσίων αθλημάτων, και της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης.
Οργάνωση Πανεπτανησιακών και διεθνών αγώνων (ιστιοπλοϊα, κρίκετ, κλπ).
Υγεία, πρόνοια, κοινωνική πολιτική: Παροχή εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας ακόμη και στα μικρότερα νησιά με εφαρμογή Επτανησιακής πολιτικής.
Διεκδίκηση γιά την δημιουργία Επτανησιακής Υγειονομικής Περιφέρειας.
Σχεδιασμός του συστήματος υγείας μετά από διαβούλευση με τους υγειονομικούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα των Επτανήσων.
Αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας σε τριτοβάθμιο με άμεση κάλυψη των οργανικών θέσεων. Σταδιακή μετατροπή του σε πρότυπο Παν-περιφερειακό, Δι-Αδριατικό νοσοκομείο, με έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία.
Αναβάθμιση των νοσοκομείων όλων των νησιών. Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα μικρότερα νησιά.
Ελαχιστοποίηση του αριθμού των διακομιδών εκτός νησιών και εκτός περιφέρειας. Οργάνωση συστήματος ενδοπεριφερειακών διακομιδών σε συνδυασμό με την βελτίωση των συγκοινωνιών.
Επανίδρυση και ισχυροποίηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Ενίσχυση των δομών απο-ασυλοποίησης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Ενίσχυση των υπαρχόντων αλλά και δημιουργία νέων προνοιακών δομών.
Δημιουργία του Επιμελητηρίου Υγείας Επτανήσου Πολιτείας, με τη συμμετοχή όλων των Ιατρών, Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών που δραστηριοποιούνται στα Ιόνια νησιά το οποίο θα έχει ρόλο εποπτικό – συμβουλευτικό.
Περιβάλλον - Χωροταξία: Προστασία και βελτίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Οι υδάτινοι πόροι, η ενέργεια, οι παραλίες, ο αιγιαλός, τα δάση, τα μνημεία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα, οι οδικοί άξονες είναι στρατηγικής σημασίας, και θα παραμείνουν υπό κρατικό – δημόσιο έλεγχο. Όσον αφορά στον χωροταξικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό θα υλοποιηθούν:
Φυσικό περιβάλλον: Προστασία δασών, ελαιώνων, τοπικών ποικιλιών. Αναβίωση της καλλιέργειας της ελιάς, της αμπέλου, των κηπευτικών, κλπ. Αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των παραλιών, συνεργασία με πανεπιστήμια και ωκεανογραφικά ινστιτούτα γιά μελέτη του φαινομένου και εξεύρεση λύσης. Χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων, καθώς και ιχθυοτροφείων και αιολικών πάρκων (ελαχιστοποίηση και των δύο). Χρήση οικιακά παραγόμενης ενέργειας.
Ανθρωπογενές περιβάλλον: Πολεοδόμηση όλων των οικισμών και πόλεων, σχεδιασμός και υλοποίηση νέων χώρων οικιστικής ανάπτυξης. Δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης γιά τους κατοίκους και επισκέπτες, απογκετοποίηση των τουριστικών περιοχών με μεγαλύτερη ανάμειξη μονίμων κατοίκων με τουρίστες, ανάπλαση οικισμών, πεζοδρόμηση, δενδροφύτευση, κλπ. Θα δοθούν κίνητρα στους κατοίκους γιά την αναβάθμιση των ιδιωτικών κατασκευών.
Οικονομία: Πολυδιάσταση της οικονομίας και ανάδειξη των Επτανήσων σε ελκυστικό τόπο επενδύσεων.
Ίδρυση Επτανησιακού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής. Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου.
Εξωτερίκευση της οικονομίας με επιχειρηματική διασύνδεση των νησιών με μεγάλα οικονομικά κέντρα, όπως με το Λονδίνο, την Μόσχα, το Μιλάνο, κλπ.
Διασύνδεση οικονομίας - πανεπιστημιακής έρευνας, ουσιαστική συμμετοχή της περιφέρειας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με υλοποίηση των αποτελεσμάτων.
Ισόρροπη ανάπτυξη πρωτογενούς δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.
Ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα μέσω δημιουργίας δικτύων παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης προϊόντων.
Ενίσχυση του τριτογενούς τομέα πλην τουρισμού (πληροφορικής, υπηρεσίες συμβούλων, κλπ).
Επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος, θα βασίζεται και σε περιβάλλον, πολιτισμό, συνέδρια, αθλητισμό, κλπ. Η τουριστική περίδος θα καλύπτει και τους 12 μήνες τον χρόνο όπως γίνεται σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Διεκδίκηση γιά καταγραφή της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου και μεταβίβαση της σε περιφέρεια και δήμους.
Υποδομές - Συγκοινωνίες: Ανάδειξη των Επτανήσων σε συγκοινωνιακό κέντρο της νοτίου Αδριατικής - Ιονίου.
Κατασκευή υποδομών ώστε να υπάρχει τουλάχιστον από: (α) ένα ικανοποιητικό και για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων επιβατικό λιμάνι, ένα εμπορικό λιμάνι και μία μεγάλη μαρίνα σε κάθε μεγάλο νησί· (β) ένα αξιοπρεπές λιμάνι και μία μαρίνα σε κάθε μικρό νησί· (γ) ένα υδατοδρόμιο σε κάθε νησί· (δ) ένα αξιοπρεπές αεροδρόμιο σε κάθε νησί εφάμιλλο με αυτά τουριστικών προορισμών της υπόλοιπης Ευρώπης. Κατασκευή νέου αεροδρομίου στην Κέρκυρα με αυξημένο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών και φυσούνες. Κατασκευή λιμανιών στην ΒΔ Κέρκυρα (σύνδεση Κέρκυρας με Διαπόντια και νότια Ιταλία), στην Πεσάδα (σύνδεση Κεφαλονιάς με Ζάκυνθο) και στον Πισαετό (σύνδεση Ιθάκης με Κεφαλονιά).
Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων σε όλα τα νησιά εφάμιλλων με αυτούς αντίστοιχων νησιών της Ευρώπης (Βαλεαρίδες, Κανάρια, Μαδέρα, κλπ).
Σχεδιασμός των οδικών και θαλάσσιων συγκοινωνιών ώστε να υλοποιηθεί και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Επτανησιακής Οδού: οδικών αξόνων Β - Ν και λιμανιών στην διαδρομή Ιταλία-Κέρκυρα-Λευκάδα-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος.
Διασφάλιση καθημερινής αεροπορικής (αεροπλάνα - υδροπλάνα) σύνδεσης όλων των νησιών μεταξύ των στηριζόμενης αρχικά στις μεταφορές τουριστών και στις επιδοτήσεις και σταδιακά στην ενδο-Επτανησιακή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Χρηματοδότηση: Οι παραπάνω ενέργειες θα χρηματοδοτηθούν από:
Τα αυξημένα έσοδα της Περιφέρειας.
Ευρωπαϊκά προγράμματα με αύξηση της απορροφητικότητας μέσω της λειτουργίας ειδικού γραφείου παρακολούθησης.
Χορηγίες.
Εθελοντισμό.
Copyright 2014 ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΔΗΣ. All rights reserved.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΑΔΗΣ
ΤΘ 85
ΤΖΑΒΡΟΥ
ΚΕΡΚΥΡΑ 49083
ph: 6972267529
ioannisv